" F l o w e r "

NRLAQH STORY

Hai Welcome Here


SPM 2017 | Takkan pernah lari dari melakukan kesilapan | Emeil : nurulafiqah1708@gmail.com





Banyak Persoalan Berada Di Minda
Friday, September 8, 2017 | 11:20 PM | 0Comment


Assalamualaikum hey hey ! Menaip kembali walaupun trial belum habis. Hoho. Malas sangat nak revision takut tertidur waktu jawab exam nanti. Dah rasa nak termuntah belek-belek itu ini. Maka, hari ini dan esok aku 'mungkin' aku akan publish satu benda yang aku masih draft dari 31/08 sampai sekarang cerita tak tertulis. Heh. Sedih sungguh. 19/09 paper tak ada. Beri laluan dekat pelajar lain aliran lain. Aku sastera + seni. Tu dapat 7 subjek je . Bukan banyak mana pun huhu ! merdeka SPM 21/11 amacam? Haha


malas merepek banyak-banyak meh meh sini kita duduk kita bincang. haha

Kalau tengok tajuk, agak-agak apa korang rasa persoalan yang banyak sampai tak ada masa nak pergi luah dekat blog haha bukan untuk di luah sebenarnya haha tapi ceritakan something what I can share with everyone. #brokenenglish 


Persoalan 1 : Aku nak tukar design blog ini ke arah ke'ungu'an tapi pemalasan itu melanda untuk mencari yang ungu kekadang kena buat sendiri kalau nak cantik. Satu lagi, tak ada citarasa aku pun T_T . So, itu persoalannya yang semakin bermain di minda sampai sukar di ungkap sehingga kini. Haha


Persoalan 2 : Aku terfikir beberapa hari ini rasa nak delete account blog sampai bila-bila. Bila aku fikir, aku punya potpet mulut tak reti nak duduk diam tak tahu kenapa ada je cerita aku tiap-tiap hari sampai tak terupdate ceh ! Dalam masa yang sama, kalau aku delete blog, hilang segala-gala aku simpan dekat blog since 2014 aku dah jadi seorang pemblog ala-ala budak sekolah rendah type. Tapi type pun tetap macam budak sekolah aku tengok kan ? Haha


Persoalan 3 : Aku ikut mood apabila blogwalking. Malam-malam buta pun aku akan online blog sambil baca cerita dekat wattpad. Sebenarnya, ada satu impian yang aku simpan. Aku nak buat cerpen tentang aku, blog dan sekeliling aku waktu umur belasan tahun dari form 1 sampai form 5. Aku suka bercerita tapi aku tak pernah masuk pertandingan bercerita. Ada masuk dulu, akibat keyakinan diri tak betul aku bawa masuk skrip hahaha one moment paling aku paling win sebab bawa skrip masuk stage -_-' nasib pertandingan peringkat kelas ja kalau sekolah masyaAllah malu deh nama sekolah ! kenangan tahun 4 or 5 lupa dah. Haha


Persoalan 4 : Mungkin ini persoalan terakhir aku, MUNGKIN. heh aku pun tak tau. Patutkah aku meninggalkan segala-gala entry yang telah aku bina sejak 2014 ? Kalau aku delete kang aku rindu huhu. Banyak benda aku fikir sebelum ni entah pape aku nih orang fikir tentang spm aku fikir blog masyaAllah nak oi nak p hadap buku SPM tak lama lagi jangan nak main-main. Hahaha ! 


Maka, 4 persoalan masih belum terungkai bagai apa eh? Bagai benda ini bermain di minda sejak beberapa hari ini kerana apa? Aku jarang nak update mungkin asbab sibuk dengan diri untuk mencapai sasaran yang aku impikan. Aku ni bila la nak dapat A ? Hahaha. 

Renungkanlah wahai diri . Aku terniat nak tukar wajah blog ni sebenarnya, disebabkan kuasa malas meningkat tahap 120 darjah celcius ehh malas ke marah tu nak ? Haha. Itu akibatnya aku malas nak tukar biar ah berkurun berabad berzaman ke apa asalkan saya bahagia. 


Sekian bebelan aku yang merapu. Next week semua paper start tapi aku nak juga update. Demi masa harapan semua kahkah ! lahai sangat engko nihhh ! 

K byeeeee !! 

Ya Rabbi Yassir Wala Tu'assir | Trial | 1 month left
Monday, September 4, 2017 | 8:27 PM | 5Comment



Assalamualaikum hey hey ! 

7/9 bermula ujian kertas 3 untuk sejarah. Bahan pun belum cari atas sebab terlupa untuk salin tajuk umum dia waktu ke sekolah hari tu. Main lalu je macam apa entah. Maka, untuk seketika ini, aku akan berhenti untuk menulis atau update blog sampai bila ? jangan tanya lah, hahaha aku tak pasti sangat huhu. 


Lepasni mungkin jarang dah nak update. Kita perlu hormati masa selama 1 bulan ini untuk bersama-sama guru dan rakan-rakan. Oyeah ! Sebenarnya 2 bulan left but tidak bagi saya. bulan 11 adalah waktu espiyemm bermula . September - Oktober ( 1 month left ) grr. Allahu terasa debaran ini. 


Tak ku sangka bakal graduate untuk form 5 hahaha . bulan 10 nanti 1 minggu sebelum spm bermula T_T weyh! apa ini , aku nak tinggalkan semua payah . maka aku cuba ciptakan semua kenangan yang ada sekarang ini untuk selama-lamanya. Lepasni bawa haluan masing-masing entah ke mana harus di tuju oleh diri . be positive ! 


Maka, 

Mohon doa kalian untuk diri saya dan pelajar-pelajar yang bakal menduduki UPSR,PT3,SPM,STPM n lain-lain ujian. Mohon doa, di permudahkan segala urusan walaupun tidak mengenali lebih dekat siapa diri ini . huhu. 

Ampun maaf, jika terkasar bahasa, terkecil hati, banyak gurau kasar ka apa aku mohon maaf sangat-sangat mudahan-mudahan Allah permudahkan segala urusan kita hari ini dan seterusnya . 

InshaAllah AllahumaAamiin 

#SPM7A
#Trialaroundthecorner
#SPMbelumgameover
#thanksforeverything!



SCHOOL HOLIDAY | TRIAL AROUND THE CORNER | HOMEWORK
Tuesday, August 29, 2017 | 9:33 PM | 4Comment


Assalamualaikum coming back yezaaaaaaa! 


Jangan disangka waktu cuti sebegini boleh duduk goyang kaki, jadi burung hantu 24hour, jangan harap nak jadi budak honeymoon. Hidup belajar susah nak honeymoon sekarang. Bangun jatuh itu je dia tahu akhirnya bangkit sendiri dengan kejayaan. Huhu. 


So, aku baru dapat satu berita, kawan sekolah rendah 2012 nak buat reunion di pantai kawasan kampung aku. Aku fikir dulu, 

''homework banyak, raya nak dekat walaupun bukan raya aidilfitri, trial pun lepas cuti ni dah buka so? tak apalah tak ada rezeki''

siapa tak rindu kawan sekolah rendah, bagi aku buat selepas SPM lagi bagus waktu itu semua ada hidup dekat kampung sementara tunggu result bulan 3 2018 nanti. Cadangan jerkk!  aku malas nak bantah apa-apa bukan hak aku. Yang kawan aku sorang ni sengal dah tahu nak trial p join buat reunion dah kenapa hahaha

Tak apalah. Orang nak cakap aku pentingkan homework daripada reunion. Haha I don't care.! Prinsip aku , siapkan homework bergunung baru boleh main atau jalan-jalan ciyaa! 

Aku buat homework sampai lupa nak makan. Huhu ! Kali ni macam aku plan nak diet walhal aku punya sibuk hadap buku. Mengantuk tidur tak kisah dunia luar. Dunia mimpi perlu dipermainkan dulu. 

Bagitahu mak, 

''2 hari tak makan nasi patutlah rasa lain''

''mak tak suruh kamu hadap buku je, orang makan la takkan nak hadap buku je''

Aku dah bingung. Raya Korban 1/9 , tinggal berapa hari je lagi en ? Aku takut bila aku dah balik kampung lupa dengan homework yang aku tinggalkan. Dah la nak trial ni . Aku takut sangat-sangat huhu. 

Aku nervous. Aku target 2A je untuk trial ni walaupun tak pernah dapat A pun dalam mana-mana exam huhu . Allahu, permudahkan. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hati perlu kental sis, 
Berapa hari ni sambil buat homework hati sayu je. 
Nak menangis je keje. Huhu entah kenapa haha


Ya, aku ego. 
Aku nak move on. 
Untuk semua ini. 

Sebenarnya esok birthday dia :) aku buat tak tahu. Biarlah dia. Asalkan dia bahagia. Aku tak nak tegur biar ego sesama. Malas dah. Penat :) kalau dia baca ni pun tak apa. Aku tak kisah :) 

Itulah hakikatnya, 
Rindu tu rindu aku dah penat rindu orang. 
Entah ikhlas ke tak rindu. 

Banyak kali aku fikir dia. Terkadang macam aku beria-ria. Syok sendiri. Malu! Sampai sekarang aku hanya senyapkan diri. 

Nak tegur, tegurlah. 
Tak marah, tak bluetick n tak seen. 
Aku nak yang dulu. 
Tapi semua busy ada life sendiri kan ? :) hihi

SEKIAN LAPORAN.

#TrialAroundTheCorner
#SPMbelumgameover


Bangkit | Aku pun taktau
Sunday, August 27, 2017 | 11:50 PM | 0Comment


Pergilah wahai diri,
Pergilah kemana-mana kau inginkan,
Tak semudah itu, 
Tak sesenang itu,
Untuk lupakan semua. 

Sekian lama kau pertahankan,
Tapi sering kecewa,
Kecewa dengan semua,
Kecewa apa yang terjadi.

Harapan setinggi gunung,
Harapan bagai menjadi kenyataan,
Akhirnya kau hancur,
Kau tenggelam bersama-sama harapan.

Kau tangisi semua itu,
Kau kecewa dengan diri kau,
Kau menghancurkan diri kau sendiri
Dengan harapan itu.

Bangkit wahai diri.
Bangkitlah, 
Bangkitlah. 

Untuk apa kau terus seperti ini,
Sampai bila kau untuk menjadi seperti ini,
Bangkitlah,
Hidupkan diri kau dengan keyakinan diri yang kuat.

Tabahkan diri,
Kuatkan diri, 
Dengan segala cabaran dan rintangan 
Yang bakal dihadapi untuk hari ini dan seterusnya.

Hilangkan kesedihan kau,
Hilangkan sikit tangisan kau,
Bangkit dengan diri baru,
Bangkit dengan hari baru,
Bangkitlah, Bangkitlah wahai diri. 

Hidupkan, 
Hari-hari baru kau dengan benda yang mencabar,
Yang kau inginkan, 
Yang kau mahukan. 

Allah ada untuk kau,
Allah sentiasa ada.

Ingatlah !

Masa hadapan kau, 
Demi keluarga kau, 
Demi masa, 
Bangkit dari rebah.

Senyumlah.
Sembunyikan segala-gala masalah kau, 
Simpan untuk diri kau. 

Biarlah, 
Orang mengata,
Orang menghina, 
Kau buka mata, 
Kau ingat apa yang kau ingin lakukan
Kau diamkan diri bila orang buat sebegitu.

Pandang langit,
Air mata mengalir mengingati kenangan lalu.
Bila hujan, 
Sentiasa berdialog dalam hati 

''Hujan turun bersama-sama aku menangis pada saat ini'' 

Bila waktu kegembiraan,
Hilang segala masalah kau hadapi. 

Akhirnya! 
Kau bangkit jua, 
Bangkit demi masa. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alhamdulilah, 
Aku cuba sehh , hahahaha

Maaf andai diri ini selalu mengecewakan sesapa , yayaya , kalau kau sayang someone, kau akan susah untuk move on :) percayalah. aku banyak kali nak move on. hanya kata-kata dari mulut bukan dari HATIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!! sekiannn ! haha

#trialaroundthecorner
#spmbelumgameover


Berhenti Berharap | Future
Friday, August 25, 2017 | 10:05 PM | 0Comment


Assalamualaikum . Hi . Holidaysss guyss ! perghh ! Hahaha .Alhamdulilah sudah tiba masa untuk memblogwalking dan melawat siap terbang mana-mana blog untuk 1 minggu lebih cuti ini. 

Memandangkan trial start 2 minggu selepas buka sekolah yeay! mungkin aku akan berhenti menaip mungkin sampai spm atau tak ? Wallahuaallam. Tak tahu nak cakap apa, tinggal berapa bulan lagi nak SPM aku still cemnni hahaha . masyaAllah . malas nak bebel . Tajuk di atas tu haa membuat aku tak sabar nak cerita. Haha.


Mungkin dalam bulan 7 sampai sekarang aku fikir betul-betul kalau aku sayang dengan masa depan biar aku focus dengan SPM , lepas SPM lantaklah nak tidur nak jadi burung hantu ke apa ke , asalkan benda berfaedah mak pesan ''jangan tinggalkan solat'' abang pulak ''aurat tu jaga'' so ? jangan membantah demi dunia dan akhirat inshaAllah allahumaAamiinn. 

Yeah! Aku ada draft something dalam blog ni , ada 2 draft tapi aku takkan sesekali publish kecuali ada yang menganggu keadaan blog ini tidak seperti dahulu. 2 draft tu semua berkisar tentang 'dia' and yes! aku minat dekat dia dari form 4 dulu sampai sekarang . kahkah ! And , aku rasa aku nak simpan story apa isi hati aku yang aku susah untuk luah untuk human in world ini . heh ! jadi simpan dekat sini lebih baik hoho.

Beberapa menjak 2 3 menjak la , yeah ! aku rindu sesangat dekat dia tapi kawan cakap pergi chat bagai semua tu , tapi aku tak nak buat sebab aku ego. Ego dengan perasaan aku ada sekarang. Maka, balik dari Uitm lepas, aku chat minta gambar pastu chau sebab dia busy , sebelum chau aku sempat chat gitau ''lama tak ganggu kau , sihat ?'' dia reply ''oklah'' end conversation malas! dah menangis dalam kereta kena tahan. 

Pernah terfikir

''adakah aku yang terhegeh-hegeh tunggu dia ? dulu dia suka kau , kenapa kau tak jawab yang kau suka dia , then kau cakap jadi kawan . sekarang baru menyesal ? bila dia buat macam tu , lelaki ada hati . kau tolak cinta dia , sama seperti kau suka orang lain tapi orang tersebut tolak cinta kau bersebab'' 

Dialog dengan diri sendiri seh! Haa. Maka aku pun fikir masak-masak untuk biarkan semua ini berlalu dengan baik takkan lagi berlegar dalam otak aku. Kekadang benda kecil ni boleh buat aku menangis dalam diam. Malam pun aku boleh menangis. 

Rindu nak yang dulu tapi aku tak berkesempatan nak sembang macam dulu. Dia ada life sendiri , aku ada life sendiri . biarlah. biar aku serah pada takdir kalau betul aku terima. kalau bukan , aku pun tetap terima kerana apa ? Perancangan Allah lebih baik daripada perancangan seorang HambaNya. 

Biarlah, aku berhijrah dengan sebaik-baiknya , istiqomah dalam melakukan apa jua. Doa untuk dia, untuk semua tetap ada :) 

''Letak tangan dekat dada sebut nama dia dan baca al-Fatihah untuk hilangkan rindu'' 

Aku tak kisah, 
Harapan aku hancur sekarang. 
Jangan waktu aku dah bahagia harapan aku saat itu. 

Tak faham hati aku, tak apa. 
Aku tak minta orang fahamkan aku. 
Aku ada life
Semua orang ada life sendiri tak payah nak diganggu :) 

Nak orang fahamkan kau, biar kita fahamkan orang. 

Adil sama adil gituu . ya, kawan sekeliling semua couple kecuali aku seorang yang tinggal diorang cakap 

''pqah seorang tak couple dia bodyguard kita'' 

hahaha biasalah orang couple ni susah bagi aku huhu ! 

Suggest untuk relationship silent biar orang tak tahu lebih elok daripada satu bangunan sekolah , rumah tahu siapa buah hati kau , siap dengki lagi . baik tak payah hoho !

Maaf! kehkeh !

Bye!

UITM MUKAH | TURN 17 | PDHSS | KEM KECEMERLANGAN 2017
Tuesday, August 22, 2017 | 6:01 PM | 0Comment


Assalamualaikum hello ! I'm back for today not tomorrow i don't know I can update more entry for tomorrow. Pada 17 hingga 19 Ogos yang lalu pihak sekolah mengadakan Kem Kecemerlangan SPM 2017 di UiTM Sarawak Kampus Mukah selama 3 hari 2 malam. Pelbagai kenangan di cipta. 

Walaupun hari pertama penat, kena marah sebab tak nak ikut arahan cikgu nak juga berkawan. Ofcos la, haha kawan tetap kawan bukan lawan oteyy ! So, kena marah bla bla aku pun ikut perintah ambil kawan sorang kawan sama masuk air baa tak nak kawan lain bluerkk ! 

Satu rumah dengan non-muslims dan kami 2 sahaja yang muslims. Huhu. Alhamdulilah hidup gaya asrama rasa nak tinggal situ balik laa ! Nak kem situ balik nak belajar situ eh eh . But bidang or course tu tak di minati oleh diri saya. By the way, dekat UiTM or mana-mana Institusi ada sesetengah tu 'fully english' maigosh! scary ! broken english sekalipun haih tetap nak belajar lantak laa asalkan saya bahagia dengan english saya kan sakai . haha

So, first day memang tak masuk bilik semua busy dengan program first sekali memang mengantuk kena tahan. sana sini kami tuju, lari masuk surau ( xda gambar dekat surau tu ) boleh tahan design depan surau tu memikatkan hati sungguh ! pergh ! rasa wargghh rezeki berpijak di bumi UiTM kahkah ! Maka tercipta kenangan waktu hari jadi sendiri dapat pergi sana huhu . rezeki doo . memang tak sangka perancangan sebegitu ingat orang campak tepung macam dulu haha. kesian kehkeh . pukul 5:30ptg macam tu baru dapat masuk bilik

Roommates SKL 115 . 2 orang tak ada dalam gambar sebab busy kemas barang haha. 

Paling lucu, kami dua ( qama ) kena tinggal macam tu orang pergi makan dulu sebelum mandi sekali qama dah basah sebelah badan sebab dia terbuka air hujan dalam bilik mandi tersebut terus la . kami dua cakap 

''betul ka kita mandi dulu ni ? ke makan dulu?''

''yaya kita mandi dulu baru makan''

sekali dengar cikgu bising dekat luar kami dua tak guna tudung then panggil nama cikgu bila buka pintu pergh sunyi betul haha. 

''cikgu makan dulu ke mandi dulu?'' 

''makan dulu baru mandi''

''macam mana ni cikgu dia ( qama ) dah basah habis ni camna nak makan?'' 

''cikgu bagi masa 5 minit untuk kamu 2 mandi''


Last-last tak makan kami dua. Qama cakap 

''Sorry qah, suruh kau lapar disebabkan aku basah kena air hujan tu'' 

Akhirnya, aku makan gary cheese dalam surau lapar + kebulur dalam kesejukkan mesti lah lapar. huhu ! pastu memang tak selera nak makan aku terpaksa suruh kakak dan abang-abang tu yang bagi nasi dan mee bagai tu. aku memang tak selera rasa nak muntah . haha tak tahu kenapa sebegitu jadi dengan aku , makan malam kuih muih tu pun aku tak habiskan tengok ja muka orang habiskan tapi diri sendiri tak habis . haha . 

Second day, 

Bolehlah, sehari tu penuh sikit hari dengan 1 subjek bahasa melayu. wasehh ! memang sah-sah la dapat cakap macam-macam belajar apa yang tak tahu. I think , terlebih semangat apabila guru mata pelajaran sendiri beri ceramah untuk masa ke-2. hoho ! boleh focus punya jawab apa orang tak tahu hoho ! 

Al-maklum hari jumaat maka, banyak berehatlah di hari itu. Masuk dewan kuliah bersama non-muslims tengok tayangan ''Kanang anak Langkau'' yeah! best-best but aku tidur sebab mengantuk sesangat ambil kesempatan gitu baa ! hahaha tertidur la sekejap tak lama mana tunggu pelajar lelaki masih solat Jumaat. 

Selepas habis tu semua masuk dewan kuliah sebelum ceramah bersama-sama pensyarah UiTM , one more thing I can share , erm, primary school my ambition is pensyarah ! kahkah ! but now , I change my ambition to teacher for subject i don't know kahkah ! but It's secret for meeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ! oooooooooooo . 

Masa riadah tu best, masuk dewan punya sejuk huhu . rasa nak tidur. Haha. First riadah tu memang tak nak ikut orang berjoget means senaman ringan gtuuu ! but aktiviti dia boleh laa , best mengesot jalan cari binatang . Saya dapat LION worrgghhhh ! hahaha. 

The last day for riadah ( 18/8/2017) group LION menang ! yeaya . but xda present sedihh ! hahaha tak kisah pun asalkan ada kenangan. tapi dalam group kami ada yang kreatif suka tengok. suka gak p tolong walaupun tengah busy memasing capai sana capai sini. kahkah !

Tak nak bebel banyak-banyak. Rasa tak nak balik dan keluar UiTM rasa nak lagi masuk situ tapi bila? haha. Aku tak minat  dengan course di beri rasa 'grr' 'i dont like this course n blabla'

Terima kasih, 
Birthday dah lepas ( 17/08 ) masih ada yang wish terima kasih banyak-banyak semoga Allah sahaja yang membalas jasa kalian semua. Mohon doa, keberkatan . Nak trial dan nak SPM dah. Mudahan dapat la apa yang saya impikan wasehh ! yeazzzaaaa . So ini throwback semualah ini je sempat di ambil melalui telefon roommates. Haha






#ALHAMDULILAHTURN17
#UITMMUKAH
#PDHSS
#TRIALAROUNDTHECORNER
#SPMISN'TGAMEOVER
#COUNTDAYFORHOLIDAY

EXCITED + TURN 17 | UiTM Kampus Mukah
Sunday, August 13, 2017 | 12:14 PM | 0Comment


Assalamualaikum. hello i'm back again yezaaa ! free memalam ni best menaip sebab hari pun hujan banyak idea keluar ni. hahaha. so, pada 17/08 nanti semua pelajar tingkatan 5 akan bertolak ke uitm mengambil masa 15 minit atau lebih tak pasti guna bas . hahaha .

Ada kem kecemerlangan masyaAllah . anyone give me present for my befday ? kahkah ! Alhamdulilah , tahun lepas kawan campak aku dengan tepung + pengilat yang membuatkan saya allergic bagai nak rak cehh allergiiiiiiccc deehh! Tahun ni orang campak aku dekat tasik Uitm kahkah ! tipu je tuhh . Orang campak aku pergi Uitm. pergh . 

Rezeki dan takdir . Tapi kali ini rindu sehh dengan someone . lama tak sembang dengan dia . kalau sembang pun aku pun tak tau nak sembang apa . haha befday someone 13 hari selepas aku kahkah ! aku ada wish . tak reply dulu kahkah . matilanakk tahun ni tak tau laa nak wish ke tak . malas takut krik-krik . but my heart always u ! kahkah. percaya atau tidak ? berserah kepada takdir . kahkah . 


Ok sekian saya membebel disini kerana saya telah kekurangan idea kahkah ! 


Wish jangan lupa muahaha !. 

#AfiqahTurn17
#1708
#twin
#kemkecemerlangSPM2017
#UiTM