" F l o w e r "

NRLAQH STORY

Hai Welcome Here


SPM 2017 | Teacher to be | Tak lari melakukan dosa | Insan biasa | Emeil : nurulafiqah1708@gmail.com





EXCITED + TURN 17 | UiTM Kampus Mukah
Sunday, August 13, 2017 | 12:14 PM | 0Comment


Assalamualaikum. hello i'm back again yezaaa ! free memalam ni best menaip sebab hari pun hujan banyak idea keluar ni. hahaha. so, pada 17/08 nanti semua pelajar tingkatan 5 akan bertolak ke uitm mengambil masa 15 minit atau lebih tak pasti guna bas . hahaha .

Ada kem kecemerlangan masyaAllah . anyone give me present for my befday ? kahkah ! Alhamdulilah , tahun lepas kawan campak aku dengan tepung + pengilat yang membuatkan saya allergic bagai nak rak cehh allergiiiiiiccc deehh! Tahun ni orang campak aku dekat tasik Uitm kahkah ! tipu je tuhh . Orang campak aku pergi Uitm. pergh . 

Rezeki dan takdir . Tapi kali ini rindu sehh dengan someone . lama tak sembang dengan dia . kalau sembang pun aku pun tak tau nak sembang apa . haha befday someone 13 hari selepas aku kahkah ! aku ada wish . tak reply dulu kahkah . matilanakk tahun ni tak tau laa nak wish ke tak . malas takut krik-krik . but my heart always u ! kahkah. percaya atau tidak ? berserah kepada takdir . kahkah . 


Ok sekian saya membebel disini kerana saya telah kekurangan idea kahkah ! 


Wish jangan lupa muahaha !. 

#AfiqahTurn17
#1708
#twin
#kemkecemerlangSPM2017
#UiTM

BESTFRIEND FOREVER CONTEST BY AI
Sunday, August 6, 2017 | 2:35 PM | 2Comment

 http://ceritaaisyaismail.blogspot.my/2017/07/bestfriend-forever-contest-by-ai.html

Assalamualaikum, heyyo lama tak menaip dan selalu menyepi tak seperti tahun lepas dan tahun-tahun sebelumnya memang ada menaip siap draft nanti publish kalau dah siap. Malam semalam niat nak siapkan homework yang bergunung tinggi mana taknya bakal calon spm apa susahnya asyik-asyik ngadap laptop je keje. Tak pun kalau ada beli topup siaplah buat bising mana-mana group yang di invite malah aku yang buat haha. Kekadang aku pun malas nak on wassap biarlah berhabuk macam mana aku buat blog. Hahaha. yaAllah! Tak lama lagi nak kem. Kem jatuh pada hari jadi aku waduh-waduh berkesempatan ke tak nak update blog bagai nih! Hahaha. Malas nak membebel panjang lebar. Hari ini berkesempatan nak update dan nak join contest salah seorang dari akak blog ni. 


Niat nak sambung entry ‘’ 1 year | Friendship goals | PDHSS’’ memadangkan tak ada masa sangat nak update. Jadi aku sambung cerita aku dekat contest ini. Memberi peluang sikit masa untuk membacanya. Haha. Aku tak tahu nak mulakan dari mana haha. Malah mereka tak ada blog seperti aku yang hidup dengan mana-mana apps. Mereka cukup ada wassap,ig, wc dan facebook. Itu pun mereka bukan sendiri. Kekadang boyfriend diorang buka. Tu yang ''haihhh macam-macam''. Satu lagi diorang bukan suka sangat nak membaca. Aku yang membaca demi karangan A+ dalam SPM nanti ( inshaAllah AllahumaAamiin ) 


Jadi aku kena 'describe' diri mereka satu-satu dengan gambar sekali. Asalkan suatu hari nanti tulisan diblog ini menjadi kenangan untuk mereka melepaskan rindu. Apabila tidak bersama mereka lagi. Haha. 

1. Nur Qamarina 




Aku kenal dia sejak sekolah rendah, memang tak rapat mana macam sekarang. Biasalah bila ada kawan baik melainkan diri ini mana nak pandangkan ? kecuali dalam kesusahan. Kahkah. Memang satu bumbung sekolah dari tahun 1 sampai tahun 6. Sama-sama duduk exam upsr dulu. Haha. Dia dulu kecil je badan entah macam mana dia boleh bahagia sangat boleh berisi. Teringat moment dia stay satu malam dekat rumah aku, temankan aku yang tidur sorang-sorang dekat rumah tak ada, dan keesokkannya kena bertolak awal pagi nak pergi Politeknik ada seminar SPM! makaih! Hahaha. Dia punya bawa makanan masyaAllah, aku tengok dia makan, sambil main telefon. Haha. Dalam hati ''patutlah berisi'' dia punya makan masyaAllah, tak tau lah nak imagine macam mana aku syok layan cerita dekat youtube dia sedap makan sweetcorn dan apa satu bendalah tu. Dulu waktu sekolah rendah orang panggil dia 'Cina' sebab mata dia macam cina bila senyum hahaha. Masuk sekolah menengah orang panggil dia 'Qama' . Form 1 sampai form 3 kami dua memang tak sama kelas. Dia 'D' aku 'E' so kami berjiran kelas jelah en. Haa. Bila form 4, kami sama kelas. Alhamdulilah. Masih panjang usia untuk duduk dengan dia. Apabila kami bergabung jadi 4 termasuk aku. Belum berlima lagi waktu tu. Haha. Tercipta satu nama ni untuk dia. Dia pendek lepastu comel. Tiba-tiba kawan seorang cakap ''aku nak bagi nama qama ni cerita kartun Doraemon'' akhirnya. Doraemon la nama kartun dia. Haha. Sampai sekarang. Haha. 

2. Nur Farahin


Aku memang tak kenal dia dari form 1 sampai form 3, kenal form 3 pun tak tahu nama. Dia punya nama banyak betul gelaran sampai ada panggil 'Ain' haha. Abang aku cakap, nama lelaki ada juga nama Farahin ni. Hahaha. Aku cerita dekat dia, dia gelak. Satu pertemuan tak diduga waktu kami merentas desa dan kawan seorang janji nak lari sesama bila dah sampai checkpoint pertama aku dah jatuh seluar koyak. Haha nasib ada kawan sorang yang dengan kalau tak malu. Haha. Dia ni juga teman aku jalan-jalan waktu merentas desa. Haha. Siap tanya dan bercerita macam-macam mana taknya mulut aku ni bukan reti nak duduk diam. Malah membebel je lebih en? Hahaha. Allah rancang kami nak duduk satu kelas sama. Dengan geng sekepala aku. Dia punya bodek pergh ! punya macam orang percaya walhal dia menipu. Means macam tak nak kalah dengan orang macam itulah hahahah ! kalau dia dengan boyfriend dating masyaAllah dia punya berdiri dekat koridor sekolah macam tak pernah jumpa dengan boyfriend selama bertahun-tahun. Hahaha. Apabila kami berkumpul satu meja, kami berempatlah, bincang-bincang nak bina satu nama kartun untuk setiap orang ahli dalam group kami. Jadi tercipta satu nama untuk dia. 'Hagemaru' . Kalau tengok hagemaru, hagemaru punya banyak bodek seperti dia. Haha. Nama tu masih ada sampai sekarang. Dia bagi aku pendek sama macam qamarina cuma tinggi sikitlah. Haha. Jenis tak minat makan sayur jangan harap nak makan. Makan favourite dia tu ayam-ayam. Kalau tak ada ayam pegh! hahaha. Ada time tu aku stay rumah dia, penuh ayam. Pastu ada juga ikan dan


3. Natasha



Aku kenal waktu form 1, dia punya kelakar sampai aku yang masuk air dengan dia dulu. Dulu dia ni gemok tak tahu macam mana dia boleh kurus keding cemtu. Bila dia makan, bertambah ''weyh aku nak makan lagi lapar'' hahaha dia punya lapar tak tahu la. bila dia period masyaAllah 2 bungkus tu tak cukup untuk dia makan kalau nasi lemak atau mee hun. hahaha. Hari tu kami ada bengkel cun-cun dia period dia buli aku hahah ''qah beli aku mee tak pun apa-apa ada kat situ lapar'' sekali aku beli keeteau ( taktau eja) belum sempat nak bagi dia dah rampas lapar sangat dia tuu . kahkah ! kalau orang tak tahu latar belakang hidup dia memang orang kata dia happy good lucky . Tapi disebaliknya bukan. Dia anak angkat di angkat oleh mak saudara sendiri asbab family dia. Hah ! Dalam lubuk hati ni memang sedih. Tak sempat nak rasa kehidupan keluarga kandung sendiri. Jauh disudut hati dia, dia memang nak kembali ke keluarga asal. Tapi mak angkat tak bagi. So? Apa perasaan dia en ? Sedih . Mak angkat tak bagi hidup dengan keluarga kandung. Ada dia cerita satu hari nak beli baju raya dekat mall ni , dia jumpa kakak kandung dia. Dia menangis kakak dia pun menangis sesama sebab lama tak jumpa en? dia kata muka kakak dia seiras dia. Pergh! Siapa tak rindu darah daging sendiri yang berjauhan bertahun-tahun lamanya. Tersilap umur dia tahun 3 waktu tu di bawa ke pangkuan keluarga angkat. huhu. kekadang dia selalu dipersalahkan. Tak kasihan tengok. Dia juga banyak bantu aku. Aku tolong mana takat aku mampu. (lap air mata) k . Dia ni tinggi dari diorang berdua ( qama n farahin ) hitam manis, reti hidup susah macam mana. Haa. Berfikiran matang laa . Sekarang dia dilamun cinta. Hahaha. Pastu en nama dia ''ShinChan'' peminat cerita kartun ni . Dia juga pendegar setia aku. Dia juga suka luah dekat aku. Sebab dia kata aku ni dapat connect wireless dengan cepat. Hahaha


4. Nur' Naziatul Azwa



Dia ni baru berpindah sekolah kami 2016, pastu tak sampai beberapa bulan kat situ balik ke pangkuan sekolah lama sampai sekarang. Makaihh ! Dia best student haha. Dia kata ''walaupun aku anak cikgu, orang kata pandai tapi bagi aku anak cikgu ke bukan anak cikgu sama je aku tak suka orang cakap macam tu'' it's true! orang kata anak cikgu pandai. but, why me? anak cikgu still dapat result tak pernah full A+ ? Hahaha. Jadi kena bersyukur dengan kelebihan yang diberikan. Hihi. Dia pendengar setia aku apa-apa problem yang aku cerita tak kisah la, aku tetap nak sembang dengan dia sampai satu part tu dia cakap ''nanti aku datang mukah spon makan zenq dan cendol janji tau'' kahkah ! ingat aku kerja ke habis spm nanti ? hahaha . aku tak tahu apa yang aku buat lepas spm ni . lesen motor tak ada. dah tak reti bawa motor. hahaha. 2 hari dah berpindah ke sekolah kami, waktu tu kami semua guna baju sukan dia datang guna baju sekolah. Haha. Sebelum hari kejadian kami bincang nak bawa maggie ke sekolah so plan tu menjadi . sekali pelajar lelaki tengah main kami makan maggie waktu cikgu tu tak perasan . kami ajak sekali budak baru ni . syok juga dia makan. hahahaha. dah la tinggi punya la dia haih! haha. ada part tu aku pernah buat dia marah aku ingat dia acah-acah marah sekali dia cakap ''kau tak senyap aku cekik kau'' masih aku membebel sekali dia berdiri angkat tangan terus aku duduk tempat lain. Hahaha. Pergh effect dia hahahaha. K, dia minat spongebob dia suka sangat spongebob. jadi gelaran dia pun spongebob. 


Terciptalah nama PDHSS.

P - Pikachu ( Nurul Afiqah ) ( 17 Ogos 2000 )
D - Doraemon ( Nur Qamarina ) ( 8 Oktober 2000 ) 
H - Hagemaru ( Nur Farahin ) ( 2 September 2000 ) 
S - ShinChan ( Natasha ) ( 5 Disember 2000 )
S - Spongebob ( Nur' Naziatul Azwa ) ( 7 Februari 2000 )

Aku punya nombor ada 2 angka untuk tarikh lahir. Kami memang tak disukai ramai sebenarnya entah mungkin kerana kami ni selalu rapat sana-sini ada juga muka kami join sekaki. Dalam group ini, semua ada kaki ego,kaki merajuk, kaki suka buat bahan. Macam-macam kaki ada. Hahaha. Aku pun tak tahu nak cakap macam mana. Bila part bergaduh dalam group, aku banyak mengalah dalam semua hal sebab aku rasa malas nak panjang-panjangkan kes buat apa nak panjang kes yang kecil dengan ego diri sendiri. Haha kekadang aku menangis sendiri kalau geng ni tak kembali kepada yang asal berbaik semasa sendiri. Haha. 

Tepat bulan 11,2016. Salah seorang kawan kami kena berpindah balik ikut mak ayah iaitu Azwa, sebenarnya dia bersebab dia pindah ke sekolah kami waktu itu. Aku waktu itu kehilangan orang yang selalu mendengar masalah aku sampai saat ini aku selalu contact dia melalui wc dan wassap. Raya lepas dia ada jumpa aku. Dia rindu sangat-sangat. Haha aku rindu sangat-sangat laa dengan dia. nak buat macam mana en berpisah jauh. Sekarang dia pun dah busy kerana trial bakal diduduki pada 12/08/2017 nanti. Huhu. 


Berakhirlah kisah hidup kami dengan memperkenalkan siap diri mereka. Haha. 

Pada 19/07/2016 hingga 19/07/2017 dah setahun nama PDHSS kami bina. Dengan naik turun , hujan ribut dan semua itu kami redah dengan apa-apa jua rintangan entah susah bagi aku untuk meluah semua ini kerana apa? aku seorang yang ingat tarikh ini . Yang ''ya ker? ya ker?'' Hahahahaha. Tak apalah. Biar aku ingat nanti dah tak bersama bawa haluan masing-masing dan kenangan masing-masing. Mesti ingat punya. 


Akhir kata, 

Semoga urusan menjawab ujian percubaan dan SPM sebenar dipermudahkan oleh Allah SWT. Semoga mendapat keputusan yang cemerlang mahupun keputusan yang di targetkan pada awal tahun lepas dapat dikecapi dengan bahagiannya. Hihi. Semoga ukhuwah yang kita bina ini sampai bila-bila. Biar Allah rancang yang terbaik untuk diri kita dan semua. Semoga cita-cita kalian menjadi kenyataan. AllahumaAamiin. Jadi anak soleh solehah. :)



#countingdayforbirthday
#turn17
#TrialSPMaroundthecorner
#contest
#goodluck!
#2017

1 Year | Friendship goals | PDHSS
Monday, July 31, 2017 | 4:00 PM | 2Comment


Assalamaualaikum hye back. Lama tak update blog bukan nak tinggalkan blog dah cuma mood nak typekan satu entry ni memakan masa bagi orang seperti saya . ceh. hari ini merupakan hari terakhir dalam bulan 7 . pergh kejap dah masuk bulan 8 . kecap lagi trial nak dekat huhu . 

sebenarnya entry ni di draft 20/7 lepas kerana banyak kekangan idea memang ada tapi itulah mood malas nak type semua ni hahaha. sampai sekarang baru nak muncul balik nak update sampai habis takut tak berkesempatan bila trial nak dekat nanti. 

hahaha

Alhamdulilah dah setahun kami bina nama PDHSS naik turun susah senang gaduh ego bagai , menangis bagai . hikmah dalam friendship. Tahun ni memang berempat bukan berlima dah . sekarang dah transfer waktu form 4 haha . masyaAllah i miss u sis . jumpa raya lepas . tu pun kejap . im still waiting for your selepas spm konvoi g mukah haha . 

ya jak pkey ku taip tek . klak free ku sambung part 2 k . huhu i dont have a idea to type .peww!






Throwback | Seminar Didik Rakyat SPM | Politeknik Mukah
Thursday, July 20, 2017 | 8:39 PM | 1Comment


Assalamualaikum. Haiii. 

Sekian lama tak update, gambar pun hilang banyak rasa 'pergh malas gila nak letak gambar macam terabur dah blog sekolah malah berhabuk' yeah! aku ada draft something dalam blog tapi aku pemalas nak publish. tapi ada tapi ni. aku dah delete balik. haha sebab idea yang aku curah dalam blog punya banyak bila draft berbulan-bulan. so cem 'lupa diri' hingga cerita yang aku nak ceritakan aku lupa. haha


Pada 15/07/2017, 
Kelas 5A dan 5B di bawa ke politeknik. Hampanya, bukan setakat 5A dan 5B yang ikut kelas lain yang ikut walaupun pihak kauselor tak suruh 5C dan 5D join sekaki. Mereka yang 'GALUS' ada program tersendiri. Kami 'Cemerlang Lulus' ni berlainan. Kelas lain ada pergi Kingwood Resort anjuran FELCRA. Kami bank rakyat. Siap dapat beg. Dekat Kingwood Resort diorang bermalam. Bermula dari Jumaat sampai Ahad. Isnin kami cuti sebab sekolah tak ada air. Haha. 


Tak nak cerita hal Kingwood Resort. Biar aku cerita Politeknik walaupun bercampur. Atas asbab tak ada air, pelajar yang join pun kelas lain perlu dipenuhkan demi bas tu kot. Ada yang guna kereta sendiri. Maigadd, aku tengok dia bawa kereta derk. Aku motor tak reti dekat jalan besar kecuali jalan tak ada orang lalui baru aku berani bawa motor. Hidup memang dekat rumah, jadi penumpang belakang bila dalam kereta. Haha. 


Dekat Politeknik, anjuran bank rakyat dan berita harian. Aku tertanya-tanya sesiapa ada beli newspaper berita harian 16/7/2017 ( Ahad ) banyak yang cakap gambar masuk newspaper. Haha. Aku beria-ria tanya orang siapa ada beli. Tapi hampa tak ada seorang pun beli kahkah ! Dekat politeknik kami diberi ceramah selama 2 jam 30 minit. Setiap subjek. Dari pukul 7 dah cun-cun depan dewan kuliah. Dah la pakcik bawa kami pusing-pusing politeknik entah dia sengaja atau tak tau nak parking kami dekat mana haha. 


Kami 3 subjek ( Bahasa Inggeris, Matematik & Sejarah ) . Bila cikgu BM tanya ''kamu orang tak belajar bm ke dekat sana?'' semua yang ikut jawab ''tak ada kami belajar 3 subjek je cikgu'' terus cikgu gurau ''mungkin dia tengok muka kamu orang dah dapat A+ untuk BM dalam SPM tu mereka tak nak ajar'' kahkah !  Kami rest dua kali. Kali pertama 10:30pagi selepas perasmiaan mengantuk giler waktu tu. Sebab aku tinggal seorang diri mula-mula. then ajak kawan sorang p tido dengan aku teman aku la konon nya tadi. haha.


Sempat makan dalam bilik kuliah dekat politeknik sebab lapar. Haha. Aku pun tak tahu kenapa waktu penceramah tu aku lapar tersangat-sangat. Paling aku terasa nak hempuk, telefon dan kamera yang aku bawa dalam beg sejuk giler siap hang phone aku bila replay chat kawan. Bila aku buka battery masyaAllah sejuk giler battery tu kahkah. bila buka camera, camera pun sejuk . Hahahaha. 


Ini gambar-gambar berada di poli teruk perangai nih! haha. 








Sekian dengan bebel dan throwback di politeknik. Trial around the corner huhu . nebess behh . haha

Manusia atau bayang ?
Friday, June 30, 2017 | 10:29 PM | 0Comment


Assalamualaikum. 

Belum terlambat nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin. jikalau tersilap bahasa terguris perasaan sepanjang pengenalan di sosial media mahupun yang mengenali diri ini bertahun-tahun ada yang baru mengenali maaf juga jarang tegur ke apa. Mudahan sihat-sihat sahaja ya? Dan moga ukhuwah ini berkekalan sampai bila-bila. Tegur-tegur jika rindu ceh! bulakjaktekbohmanasoooo :) 

Dah lama nak ceritakan kisah ni tapi aku tak berkesempatan nak update sebab aku malas nak taip dan tak ada mood nak on blog malah nak blogwalking pun malas untuk seketika waktu masa haha. 

Aku pergi pasar beli barang untuk mak buat kuih. Berapa hari nak raya, 3 atau 4 hari nak raya waktu tu cun-cun juga 'abc' letih dapat juga minum satu jug air satu jug monkey ! haha hiperbola gilor ayat engko! Aku setuju juga la nak teman mak beli bahan kek, dah nama anak perempuan sorang ni susah nak jauh sikit k susah apatahlagi nak masyukk u nanti matilaknakk takpa-takpa dah biasa jauh aku suka kem sampai muka sunburn. haha. 

Nak masuk kedai 50-50 nak bawa bakul atau troli sekali aku fikir dulu sebelum masuk kedai mak dah ''eh kakak mana troli?'' hahahaha. k layap kejap sia tek neydak mikir apa pkey embak troli ka bakul tek nak alu kenak bego kotan ko berdiri sia sik ngembak pa-pa . haha. k aku pun masuk bawa troli dah lelaki duk langgar aku tepi tahu la badan aku ni pendek amenda ah kau . kang bawa suami tinggi dari kau baru kau tau . eh eh suami . calon xdakk maap maap .mak senyum ja tengok waduhhh. haha


Bahan kek pun dah ada dalam troli jadi aku pun bawa pergi hujung ikut mana mak tuju. Sekali aku ternampak bayang seorang lelaki ni , guna baju hitam + seluar hitam masuk dari kedai sebelah kanan, sebab kalau aku pergi hujung kedai tu boleh tembus ke kedai satu lagi ada pintu keluar dan masuk laa katakan . aku tak tau nak cakap macam mana. nak lukis aku rasa tak faham so aku malas . hahaha. aku terkejut la tengok lelaki tu tetiba ada masuk then masuk lorong bahagian alatan elektronik + dapur aku tak pasti. pastu aku bawa troli pergi hujung dan stay tempat mak cari barang. 


Lelaki tu keluar lorong tempat aku stay dan lelaki tu sikit lagi nak langgar suami orang yang siap bawa bakul gitu. aku undur juga troli tu supaya ada jarak. Aku perati dia sampai aku rasa ada something wrong . senyum-senyum then aku ''eh lalek pa kesah'' hewhew so, mak cakap bahan tak cukup lagi nak pergi singgah kedai sebelah, barang berat so letak dalam kereta, dah bayar bagai , keluar letak dalam kereta, waktu nak keluar tu lah aku terjumpa lelaki tu duduk atas kotak air minuman kot tak pasti main phone senyum aku jeling. 

Aku cakap ah, ''kenapa dia ni , macam pernah kenal muka aku ke? aku tak famous doh'' aku tahan je mulut tak bercakap bila lalu depan dia nak pergi ke kereta. Pegh! aku nervous dah serba hitam muka dia putih sempat cakap dalam hati ''hensem'' hahahahahahahaha !
Dah balik dari hantar barang aku dan mak pergi la kedai sebelah , then cun juga aku lalu dia aku jeling dia macam main wechat n tengah chat someone tak dapat tengok ah nama. hahaha

Tak lama juga dekat sebelah, barang pun mak cakap tak cukup aku ikut jelah apa tak cukup hahahaa. aku tick apa dah beli. dah bayar keluar kedai . aku jenis tak tahan dalam aircond kedai tu hahah kuat gilerr . hidung tersumbat hahaha bila dah keluar kedai aku tak nampak dah bayang lelaki yang aku jumpa tadi. 

Aku rasa bulu roma naik tetiba gila weyh! aku dah la kata dia hensem. aku syak dia memang figura manusia. dia siap bawa wallet kot ? wallet tu dia letak dekat belakang then takkan natang tu reti main phone siap main wechat? aku cerita dekat mak, mak cakap tak nampak ? giler ke apa ? aku sorang ka nampak figura manusia tu duduk situ ? masyaAllah . 

Mak siap cakap ''mungkin kawan kakak keja situ kot ? tak pun orang yang kenal kakak'' masyaAllah mak mak mak . rasa nak menangis dengan nii hahahaha . aku kalau kenal orang aku buat muka sombong oyeah! aku kenal budak lepasan 2016 kedai sama . dah la lepas like status fb aku tetiba dia muncul depan aku p beli belah hahaha. aku buat muka cem tak kenal dia kahkah! 


Aku rasa tak puas hati langsung dengan lelaki tu , aku ada pergi pasar tersebut sekali lagi waktu petang atau pagi tak pasti, aku cuba cari dia balik tapi tak ada. hampa gila. Lepastu, raya kedua serba biru kami sekeluarga masuk kedai hahaha. aku cari juga bayangan dia. Tetap sama. dan malam semalam aku pergi waktu malam, aku cuba cari barang then cuba cari muka dia tapi tetap sama . hampa sangat nak cari. 


So aku syak ? 

Maybe bayang seorang manusia serba hitam senyum-senyum dekat aku, aku sorang yang nampak yang lain tak nampak figura manusia itu. 

Maybe dia adalah manusia betul-betul wujud di muka bumi ini bukan 'ghost' hahahahaha. Wallahua'lam . harap-harap aku dapat tengok kali ke-2 kalau kali ke-2 aku jumpa baru aku rasa

''ALHAMDULILAH MANUSIA BETUL-BETUL'' 

HAHAHAHA ! Mat ri ye ~


THROWBACK | HARI PEMUAFAKATAN | PDHS
Friday, June 23, 2017 | 11:15 PM | 0Comment


Assalamualaikum, salam ramadhan ke-28. Cepat ramadhan berlalu dan akhirnya bercuti 1 minggu untuk beraya. Okeyh! Tahun ni aku beraya tak banyak sangat homework. Cukup siapkan folio, dan projek luar folio. Alhamdulilah 90% folio siap tinggal untuk siapkan projek. Nak beli berus, poster colour bagai. nak cuci gambar lagi. masyaAllah ! Haha. 


Semalam ( 22/07/2017) adalah hari pemuafakatan untuk seluruh kelas-kelas. Tak pasti sekolah orang lain mungkin ada mengadakan program yang sama aku tak tahu. Haha. Semalam jugalah kena bebel itu ini. Kena beri penerangan itu ini . Alahai. 


Sistur punya debaran untuk trial rasa 'dupdap' eh betul ke aku dah nak trial ni? apa nii apa nii aku rasa macam aku masih di bulan 1 dan baru masuk sekolah tanpa disedari aku bakal menduduki trial tak lama lagi. 


Selepas cuti beraya, pelajar-pelajar SPM dibawa ke suatu tempat tapi berbeza dengan pelajar ambil sastera , ekonomi perdagangan dan aku pun taktahu. InshaAllah jika tiada aral melintang, pelajar sastera kelas 5ABCD akan dibawa ke Politeknik pada 15/07/2017 masyaAllah. Selepas Politeknik. Akan adanya Kem Motivasi bagi pelajar tingkatan 5 selama 3 hari sebenarnya di tambah 1 hari untuk pendaftaran. Jadi macam berkampung seminggu di kem. 


Lepas kem, ada bengkel menjawab soalan-soalan SPM, masyaAllah full time and inshaAllah busy dan jarang nak online kalau jadual full macam ini. Cuma lepas trial post gambar lawatan dan kem nampaknya. Stalk-stalk ig k. Ig gambar lama banyak delete. Terasa banyak muka memandang kahkah! Nak post gambar sendiri 50-50 then post je lah ikut suka hati. Hahaha 


Cikgu target aku mesti dapat 4A dalam SPM :) InshaAllah nak target 5A pun boleh. Nak jadi cikgu sangat kan. hahaha ambil lah. Ambillah harapan cikgu target kau 4A piqahhhh so kau pandai-ii lah ubah 4A tu ke 5A dengan usaha + doa kau . kau nak cikgu sangat so usaha sehabis baik.

''KAU RASA SUSAH NAK BELAJAR APATAH LAGI MAK AYAH KAU BERSUSAH PAYAH SEKOLAH KAU DARI UMUR 6 TAHUN SAMPAI SEKARANG TAK NAK KENANG KE?''


FUHHH ~ 

OKEyhh! :)) 





Apa Orang Tak Tahu Tentang Kau?
Friday, June 9, 2017 | 1:47 PM | 3Comment


Assalamualaikum. 14 ramadhan bakal fasa pertengahan ramadhan tak lama lagi. Pejam celik dah 2 minggu puasa kot . Isnin dah mula persekolahan di dalam bulan puasa. Jadi, tengoklah perangai kawan masing-masing dalam kelas nanti. Ada hari rasa nak usik sampai diorang tak terlena. Kerana SPM kau perlu fokus. Haha. Sangat. 

Tak nak membebel aku tahu idea aku mencurah-curah dah sekarang. Jadi, ini update terbaru tentang diri aku yang orang tak tahu. Mungkin orang yang rapat tahu sikit-sikit hal aku. Macam kawan gitu baa. Haha. 



1. PENAKUT KUCING

Aku memang penakut kucing, bila makan dekat luar masyaAllah aku akan bersila duduk atas kerusi sampai kucing tu tak datang dan duduk sekali bawah meja makan. Paling aku semakin geli geliman dan menakut waktu aku tidur rumah kawan. Dekat rumah dia ada 2 ekor kucing jantan. Nak angkat baju dari tempat penyakut sekali tak sedar ada kucing bawah tu dah lah pendek aku pun menjerit dan nyaris nak jatuh kawan cakap ''ee kau ni , dia tak ganggu dan tak makan kau pun apa kau nak takut'' seriously aku memang penakut kucing berteman sekali pun. Dekat kawasan rumah dan jiran aku ada bela kucing kekadang dia lepas main dekat mana-mana, sekali aku turun ambil barang tu kucing ikut aku sampai aku turun. Telefon tinggal atas betapa dupdap aku ambil barang. Dalam masa yang sama aku hempas barang kalau kucing tu makin ikut aku. Haha.




2. PEMILIHAN TUDUNG

Kalau ada yang perhatikan aku guna tudung, jarang aku guna shawl dan tudung pakai masuk macam tu je. Sebab aku ni jenis tak tau la. Mak aku pun agak marah la bila anak perempuan tak ikut trend semasa. Memang jenis aku yang malas nak ikut trend sangat kot. Tengok kawan guna shawl buat muka tak tahu sebab aku malas nak belit-belitkan dia. Lebih baik bawal kemas ikut juga muka aku ni . hahaha . tak kisah la, nak cakap apa itu diri aku haha. mungkin tunggu aku kena paksa baru nak guna kot. Haha. 




3. PEMILIHAN PAKAIAN

Tahun lepas aku guna dua fashion baju, satu kurung dan satu lagi jubah. Aku lebih suka guna jubah. Kalau kurung rasa something wrong. Kalau skirt baju kurung tu macam ikan duyung masyaAllah aku tak boleh duduk, mesti duduk ayu-ayu sikit. aku ni kaki kalau duduk ayu-ayu ni sakit teramat macam org cucuk jarum gtuu baa. Haha. So, aku pilih tahun lepas dan tahun ini raya pilih jubah. Then mak cakap ''jangan menyesal kalau ada orang suruh guna baju kurung then baju kurung kakak tak ada jangan nak menangis lepasni'' wadehh . mulut seorang ibu memang masin derk ! k senyap. Haha.



4. PEMILIHAN KASUT

Aku memang pendek dan paling tak suka guna kasut tumit tinggi. 2015 aku ada beli satu kasut tumit tinggi, aku sakit pinggang dan rasa nak campak kasut tu geram. Haha. Jadi aku pun fikir, aku memang pendek selalu mak tegur ''kalau nak bergaya tu guna la kasut tumit tinggi jangan yang tak tinggi tumitnya'' amboihh mak. anak mak sorang ni pelik sikit. pelik dari orang. orang suka fashion cantik-cantik. aku ala kadar itu cukup memandai daripada aku berlebih-lebihan amalan syaithonn tol. so, mak cakap ''kali ni beli kasut yang tertutup senang untuk diguna tahun depan. mana tau dapat interview mana-mana U tak pun masuk form 6 nanti'' mak lagi ajar anak dia. anak dia ikut ja, sebab aku ni entah susah nak explain diri aku yang hahaha ! aku pun tak tahu lol. 


5. MAKEUP

Ok guysss! ada geng dengan aku tak suka makeup tak ? cukup satu yang penting, lipstick? hahaha. Aku memang tak suka guna makeup, ada sekali aku just guna bedak muka khas untuk makeup punya , sekali abang tegur ''kalau aku nampak kau guna kau siap'' semenjak dari itu aku memang dah tak guna kecuali krim untuk sunburn bagai tu. aku memang tak guna. bila pergi kenduri kahwin orang nak bersiap mak cakap ''kenapa macam tu je muka, guna la lipstick bedak muka tu sikit ni tak kering je muka'' alohaii , sorang marah , sorang lagi suruh guna. aku takkan buat sendiri main letak dekat muka suruh mak letak. p rasa nak buang balik sebab aku jenis tak guna makeup. Lipstick pun macam tu jugaklah. Taktau la di kemudian hari aku guna makeup ke tak? see n wait oke haha



6. BARANG PERHIASAN/PIN TUDUNG

Ini point terakhir, kalau ada lagi aku akan sambung part kedua pula lah, hahaha. Semua perempuan ada macam ini. Aku dulu je guna anting-anting 2012 . 2 bulan lebih camtu guna anting-anting lepastu buka dan lubang tersebut tutup pada tahun yang sama 2012. Terasa sakit sangat. Biasalah first tyme guna. Dah la orang buat anting-anting tu tebuk macam guna stapler besar. makaihh! hahaha. Kalau pasal gelang dan rantai leher. Aku dulu ada kedua-dua tu sekali. Tetapi semenjak tahun 2015 or 2016 rantai hilang tak tahu aku campak dekat mana. Yang selalunya mak yang simpan. Apabila 'matang' kononnya tek, simpan sendiri. Haha akhirnya awal pagi raya bercari la tak ada. Ok aku think postive cakap dalam diri ''eleh aku guna tudung tak ada orang tak tengok leher aku'' ok cukup. Dan aku pun guna gelang. Gelang pun ok la satu pun cukup sebab aku jenis malas nak guna gelang kekadang gelang tu makan kain baju aku ceh makan. hahaha. Dan akhirnya pin tudung. Beli seguni hilang punya selalu kena bebel mak bab pin bagai ni . Haha. Kekadang ada kawan pinjam aku yang lupa minta balik, kekadang aku salah tempat. Pastu jumpa balik. Hahaha. 


Ok done untuk diri aku. 
Rasa terbongkar satu per tiga tentang diri ini. Haha. 
Ok baiklah. 

Fihifzillah ~ Jordan.