" F l o w e r "

NRLAQH STORY

Hai Welcome Here


SPM 2017 | Takkan pernah lari dari melakukan kesilapan | Emeil : nurulafiqah1708@gmail.com





ZALORA : Berkolaborasi bersama Zalora
Wednesday, November 15, 2017 | 11:17 PM | 1Comment


Assalamualaikum hye guys! Beberapa hari ini aku ada terima komen dari mana-mana orang yang blogwalking. Terima kasih atas komen-komen atau yang singgah. Walaupun paper SPM gap 3 hari ni aku bosan duduk rumah. Aku malas nak merepek. Gambar atas tu adalah artikel yang aku update dekat ZCOOP! Haha. 

Nak jadikan cerita. Aku p buka email mana tau surat tawaran masuk kununnya! Kahkah! Giler ah tak sabar nak jejak universiti masyaAllah afiqahhhhhhh ! Aku cekik kau sampai kau tak dapat masuk or sambung belajar. 

Beberapa hari lepas kot la, email tu aku baru buka biasalah busy SPM kononnya! Nak straight A [Aamiin] aku tak ganggu la si ZCOOP nih. Datang email dari Sis Aini Shah. Siapa tahu dia ni tahu la ye. 

Dia tanya khabar dan dia nak aku post something dekat ZCOOP. Yelah! Last aku update 7/9 kau rase? Dah lah chipsmore nak mampuihhh. tiap-tiap kali update bendalah tu aku akan chipsmore. Memandangkan aku ni minat menulis katakan walaupun ayat tungang langgang macam kena kejar dengan harimau, singa bintang, anjing dan sebagainya. Sis Aini tu edit balik siap dengan gambar.

Aku tak reti gile nak taip ala-ala magazines ni sebenarnya. Dengan adanya ayat karangan Bahasa Melayu hah, aku goreng la bersama-sama. First tu malu nak update sebab orang guna English! Aku reti pun tak. Reti tu reti. Nak sambung ayat tu masyaAllah. Haih! Aku buka bing translator doh! K malu kan aku je cakap sini. Ada yang tak payah buka kamus internet nihh aku reka pastu translate or tanya orang itu je keje aku. baik dok? 

Maka, aku pun update artikel dan send update terkini dengan sis Aini. Tak terkata aku dengan sis Aini. Aku punya first tu teruk beruk wey! Sekali dia edit dalam hati 

''cantik ah gambar dia. tak terfikir pun nak buat cemtu.'' 

Rasa nak update bebanyak biar artikel atau cara aku taip meletopss kebabommmmm ! Syukur kehadrat Ilahi memiliki sebuah laptop untuk membuat seperti ini. 

''Mudahan rezeki tahun ini.'' 

Kesimpulannya dari kisah aku ini, aku pun tak tahu nak buat kesimpulannya macam mana. Dengan artikel aku berterabur. Tetapi sis Aini tu macam redho je tengok aku buat cemtu. Redho dia buangkan masa edit aku punya artikel. Walaupun dia edit aku baca balik apa dia edit or gambar dia guna. Aku cuba copy/paste ler cara-cara dia cari gambar bersesuaian dengan tajuk. Aku tak, main goreng je. hoho! Lol

Mudahan ayat aku tak terabur ah lepasni. Memandangkan SPM nak habis mungkin aku akan teruskan update ZCOOP isi masa lapang dengan dunia penulisan cehaha.! 

Thanks! Bye jumpa lagi. 

#3PapersLeft
#SPMBakalGameOver
#Merdeka


Nak Habis Tingkatan 5 | SPM dah Nak Habis
Saturday, November 11, 2017 | 4:55 PM | 2Comment


Assalamualaikum. Hai. Semenjak SPM dah mula pada 6/11/2017, aku jarang nak click link blog sendiri. Tak tergerak hati langsung nak update ke apa. Memang aku 50 - fokus SPM 50- aku release tension dengan baca wattpad, layan fb, layan ws, layan youtube dengar lagu ke apa. 

Kiranya semalam 10/11 hari jumaat memang tak ada paper. Sah-sah ada sekolah kat semenanjung cuti setiap jumaat. Jadi, paper memang tak ada. Sehari sebelum paper Sejarah 3, diorang ajak study group. Kiranya datang 5 orang. Sekali semalam datang 2 orang sahaja. Haha cantik. 

Tentang paper start 6/11 untill 9/11 alhamdulilah semua aku cuba jawab dengan sebaik yang mungkin. Walaupun engkau orang sudah tahu macam mana paper sejarah kami dan banyak yang meroyan dengan twitter. Aku balik-balik on ws 

''aku tawakal sahaja dengan paper sejarah tadi'' 

Haha. Aku pula meroyan dengan ws orang meroyan lerr dekat twitter siap #SPM2017 jadi trending waktu itu. Haha. Aku pun 'haih amende ni.' rupanya pasal paper. Haha. Aku punya ayat dan tulisan harap lembaga faham la. Time rajin + time malas ofcos tulisan aku berbeza. Tapi aku terbaca satu artikel tentang kajian terhadap tulisan sendiri yang mampu mencerminkan diri. 

Dan dalam ayat tu ''tulisan yang banyak bertukar-tukar bermaksud pendirian yang tidak kukuh.'' weyh! dah tulisan aku cemtu. asyik-asyik tukar. huhu. kekadang time rajin kemas je semua tulisan. kalau engko orang rasa ler! 

K, memandangkan aku ada 4 subjek bersamaan 7 paper lagi bakal di habis pada minggu depan 13/11 & 14/11 dan minggu satu lagi 20/11 & 21/11 itu last paper aku. Mohon doa. Yang singgah dekat chatbox. Japgi aku blogwalking tau. 

Haha. Aku bosan sebenarnya. Aku update aje laa! 


REUNION 2017 | SK KPG SEBERANG | BATCH 00
Wednesday, November 1, 2017 | 11:12 PM | 2Comment


Assalamualaikum hey ! Salam AidilAdha dan Salam Kemerdekaan Ke-60. Aku dah lama nak kembali menaip untuk waktu ini memandangkan cuti bertambah satu hari. Wargh ! Aku student nak spm boleh happy deh ! Tinggal 1 bulan lebih lagi untuk aku dan yang lain menjalani kehidupan di sekolah selepas ini dah dekat Universiti hewhew. Macam cepat masa berlalu tanpa disedari ngehngeh


Sebelum hari 31/08, satu group ws untuk 2012 dibuat oleh sapa entah aku rasa kawan aku kot, aku ni main seen je apa diorang borak dalam tu haha. Tiba-tiba ada yang nak buat plan nak reunion bagai. Aku memang tak nak join mula-mula. Cuba fikir, orang busy nak persiapan hari Raya AidilAdha tiba-tiba aku pula terhegeh-hegeh nak p reunion. MasyaAllah! 


Haha. Orang pujuk lagi, Ok fine aku ikut. Tak apa kali ini. Aku join stay dekat rumah nenek. Walaupun orang busy ilek-ilek. Aku reti je nak drive motor ni. Tapi still tak mampu pusing dekat jalan raya yang banyak kereta. Dulu test dekat tempat orang baru buat kawasan perumahan. Maka ada ala-ala round about aku main pusing sendiri-sendiri kawan perati dari jauh. Alhamdulilah dapat. Nak test balik kampung lepas tak dapat. Haha. 


So, aku minta sepupu lelaki p hantar beza 2 tahun boleh la. Dia tinggi dari aku. Aku suruh dia hantar. Pastu dia cakap 

''Kau bawa nanti aku duduk belakang.'' 

''Eh eh kau bawa aku tak nak.'' 

Hahaha. Rasa nak cekik je dia time tu. Dah la phone problem sebelum reunion. Dia pula nak suruh aku p bawa motor ee! Hahaha. 

Lepastu aku tolong kawan p sediakan apa-apa yang patutlah. Apa yang diperlukan. Haha.So siap. Orang call sapa dulu naik motor aku pun taktahulah! 

Idea aku dah tak ada. Ini dah update lama sangat dah ni. So sorry! Hahaha. 

Tak apalah aku kasi gambar je. Haha







Lama sangat update bendalah ini. Hahahaha. Aku pun tak tahu bila aku update. tak tengok tarikh p edit. Aku kena langsaikan update dalam masa terdekat. Hahaha. K sekian.


#BerjumpaLagi!



GRAD | 27.10.2017
| 10:42 PM | 2Comment


Assalamualaikum. 

Alhamdulilah. Tepat pada 27.10 selesai Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar untuk Tingkatan 5 dan pelajar-pelajar yang terbaik dalam bidang akademik dan kokurikulum. Syukur. Walaupun nervous tahap dewa bila mc sebut 

''Nurul Afiqah Binti Jullkanaine''

Pegh! Tangan dah bergetar. Haha! Sebenarnya sebelum majlis bermula, sehari sebelum la! Janji dengan kawan nak bawa kamera. Aku punya 'bang' tu tak pergi charger kan kamera tu sebelum bawa pergi sekolah. 

Dalam hati cakap

''Haih, ni satu lagi masalah tak charger. Hargh!'' 

Aku pergi sekolah tanpa bawa kamera. Jumpa si dekno dan si qama waktu perjalanan ke sekolah. Aku pun cakap

''Dekno, kau bawa phone?'' Aku tanya

''Ya bawa sembunyi dalam tuttttttttttt.'' haa engkau baca engkau faham! 

''Aku tak bawa kamera takut.'' muka slamber

''Eee, sembunyikan dalam tutttttt.'' Cadangan dia. Kahkah

''Klah, aku naik dulu nanti aku turun balik.'' terus berlalu pergi bersama kicauan burung-burung langit-langit yang cerah menandakan hari yang baik.

Baiklah, waktu aku naik tu, ada cikgu jiran sebelah dia angkut baju dia biasalah orang bujang kahkah! Jangan nak ngorat cikgu bujang sudah! Hahaha! Mampus! Cikgu tu dah turun sampai bawah bukan bawah tanah. Tempat parking. Aku naik. Tetiba tertengok tie dia jatuh. Tak kutip. Masuk rumah dulu.

''Mak tie cikgu sebelah jatuh.'' mak pergi ke pintu utama tengok.

''Kak ambil cepat bagi dekat cikgu tu nanti dia tercari-cari.'' sambil berdiri kat pintu.

''Yayaya kejap kejap.'' menyahut dari dalam bilik haha. 

Aku kutip. Sebelah tie sebelah lagi kad matrik aku. Aku tak suka guna bila peluh. Awal pagi aku dah peluh so aku buka la kad matrik letak kat tangan pusing-pusing. leceh engkau orang buat juga macam aku lol. 

Pahtu dah sampai tempat parking kereta. Aku cari kelibat cikgu tu. Aku pun hulur sebenarnya nak cakap ''cikgu ini tie cikgu yang jatuh.'' tetapi mulut aku terkunci tertutup macam entah kena stapler dengan stapler gun gitu. pahtu cikgu tu pun cakap ''haa.haah ok terima kasih.'' senyum lebar muka macam Aiman Hakim

Hapak! Lepastu aku blah dari mulut terkunci termangga bagai tu kan. Aku sambil jalan 'haih kau kenapa afiqah tak cakap satu pun.' nak tahu? aku pandang mata dia dulu baru aku pandang tepi. Sebab aku gila nak mampus kalau lelaki rapat dengan aku. 

Teringat cakap kawan yang aku ni penakut dengan lelaki. Haha. Eleh. Tak apa nanti aku pergi update satu lagi kisah pada hari isnin 30/10 lepas. Haha. Ini best juga. 

Sesampai sahaja di tempat pertemuan kami untuk duduk  di barisan yang telah di tetapkan. Aku duduk punya duduk. Majlis nak mula. Aku skip majlis tu k aku malas nak taip pepanjang banyak je benda kena aku share lepasni. 

Nak dekat SPM aku punya niat nak settle habis! haha. Tiba-tiba cikgu panggil ''5A berbaris'' fuyo bergegar tangan seh! Ish!  Bukan apa. Hidup aku dekat sekolah tu 2 3 kali je naik tu pun bukan depan mak bapa orang. depan pelajar -_- ! Aku rasa hm janggal bergegar kepala lutut hahaha

Dah nak sampai huruf N. Hahaha berdebar duk bunyi kan jari-jari. Dah sampai giliran aku. Aku tunduk hormat. Tengok muka pengetua. Ucap terima kasih! Haha. Pegang apa entah nama dia. Haha. Aku pegang je . sampai turun bawah tangan bergetar. Haha.

Tiba-tiba si Qama cakap

''Pqah ambil gambar guna kamera. Cantik-cantik eh.'' siap posing dia. haha. 

Aku ambil je tengok bateri kamera 1 bar je nasib bertahan! Haha. 

So, Ini aku nak share. 



Aku dengan twin. Rasa-rasa aku ke dia keluar dulu haha.



Done guys!

Alhamdulilah. Thanks. 

Good Luck for SPM. Do the best. InshaAllah! Mudahan di permudahkan. 

#SPM


CUTI 1 MINGGU | GRAD | SPM | MERDEKA
Sunday, October 15, 2017 | 7:37 PM | 1Comment


Assalamualaikum. Hai awak awak di sana di sini. Minta maaf banyak-banyak kepada yang blogwalking dan tinggalkan komen saya dah publish setiap masa. Cuma sekarang saya tak terima apa-apa untuk mana-mana entry yang saya dah publish berapa bulan lalu. Hikhik tang tiba-tiba guna 'saya' ehek! 

Berita gembira sepanjang mendiamkan diri. Alhamdulilah rakyat untuk keluarga sebelah mak dapat baby lelaki. Aums! Nama pun sedap. Cehah! Hensem boy gitu! Sekarang dia dah 1 bulan 1 hari :') Semalam jumpa dia selepas balik daripada kampung sebab bapa aku tak berkesempatan nak tengok dia waktu lahir lepas. So, semalam dia baru tengok. Aku dukung baby tu siap suruh dia berdiri haha ! Nak lagi bawa. 

Then, result untuk trial SPM hanya ada satu A- itu pun hanya untuk favorite subject tu pun ikut gred SAPS kalau ikut sekolah dapat C+ je hrm! Mampukah aku gapai sasaran 5A untuk 7 subjek aku ambil? Aku tak tahu nak cakap apa-apa aku kena terima semua ini. Heh! 

Semalam 14/10 turun padang demi sukan negara heh! Dengar kata la, Ewal AF pergi Mukah so, aku beriya-iya nak tengok dia in real life! Tapi, tak ada rezeki. Aku balik awal la. Aku tanya orang betul Ewal Af ada datang semua tak tahu -_- ! Kalau Prince Mateen datang apa kesahnya. Pinjam phone kawan selfie. Ngehgeh! Angan-angan kau lel. 

Sepanjang bulan ni rindu sangat dengan blog. Nak update tapi aku malas dan banyak sangat draft dari raya qorban lepas. Aku tak tahu macam mana nak update semua. Tengoklah dulu rajin aku update. Tapi ada satu entry sebelum SPM mula. Mungkin update 3 hari awal dari SPM. 

Bolehla, stalk facebook, twitter dan instagram untuk perkembang terkini. Cuma aku akan update ikut waktu rajin. Niat nak buat page untuk blog sendiri. Mungkin buat atau tak. Haha. 

And one more thing, aku ada buat satu cerpen ke novel i don't know, now benda tu masih dekat BAB 2 :p aku dah kehilangan idea untuk menaip. Tajuk benda tu aku tak tahu nak letak apa. Haha. Sinopsis dia nak ke tak? Haha! Kalau ada yang nak boleh aku komen dekat blog! Hikhik. 

Kalau boleh siap sebelum tahun depan. Aku akan create dekat wattpad. Wattpad banyak cerita cinta cintun, kehidupan dan semua korang suka la. Kalau nak baca buat account wattpad. Hari-hari boleh tengok sesapa je update. 

Habis dah membebel. 
SPM tinggal 2 minggu.
Dah nak sampai ke penghujung garisan penamat sebenarnya. 


Apakah daya. Masa itu emas. Mohon doa. Mohon terima apa yang akan berlaku selepas ini. :) 

Maafku pinta. 

Bye!
Fihifzillah!

Banyak Persoalan Berada Di Minda
Friday, September 8, 2017 | 11:20 PM | 0Comment


Assalamualaikum hey hey ! Menaip kembali walaupun trial belum habis. Hoho. Malas sangat nak revision takut tertidur waktu jawab exam nanti. Dah rasa nak termuntah belek-belek itu ini. Maka, hari ini dan esok aku 'mungkin' aku akan publish satu benda yang aku masih draft dari 31/08 sampai sekarang cerita tak tertulis. Heh. Sedih sungguh. 19/09 paper tak ada. Beri laluan dekat pelajar lain aliran lain. Aku sastera + seni. Tu dapat 7 subjek je . Bukan banyak mana pun huhu ! merdeka SPM 21/11 amacam? Haha


malas merepek banyak-banyak meh meh sini kita duduk kita bincang. haha

Kalau tengok tajuk, agak-agak apa korang rasa persoalan yang banyak sampai tak ada masa nak pergi luah dekat blog haha bukan untuk di luah sebenarnya haha tapi ceritakan something what I can share with everyone. #brokenenglish 


Persoalan 1 : Aku nak tukar design blog ini ke arah ke'ungu'an tapi pemalasan itu melanda untuk mencari yang ungu kekadang kena buat sendiri kalau nak cantik. Satu lagi, tak ada citarasa aku pun T_T . So, itu persoalannya yang semakin bermain di minda sampai sukar di ungkap sehingga kini. Haha


Persoalan 2 : Aku terfikir beberapa hari ini rasa nak delete account blog sampai bila-bila. Bila aku fikir, aku punya potpet mulut tak reti nak duduk diam tak tahu kenapa ada je cerita aku tiap-tiap hari sampai tak terupdate ceh ! Dalam masa yang sama, kalau aku delete blog, hilang segala-gala aku simpan dekat blog since 2014 aku dah jadi seorang pemblog ala-ala budak sekolah rendah type. Tapi type pun tetap macam budak sekolah aku tengok kan ? Haha


Persoalan 3 : Aku ikut mood apabila blogwalking. Malam-malam buta pun aku akan online blog sambil baca cerita dekat wattpad. Sebenarnya, ada satu impian yang aku simpan. Aku nak buat cerpen tentang aku, blog dan sekeliling aku waktu umur belasan tahun dari form 1 sampai form 5. Aku suka bercerita tapi aku tak pernah masuk pertandingan bercerita. Ada masuk dulu, akibat keyakinan diri tak betul aku bawa masuk skrip hahaha one moment paling aku paling win sebab bawa skrip masuk stage -_-' nasib pertandingan peringkat kelas ja kalau sekolah masyaAllah malu deh nama sekolah ! kenangan tahun 4 or 5 lupa dah. Haha


Persoalan 4 : Mungkin ini persoalan terakhir aku, MUNGKIN. heh aku pun tak tau. Patutkah aku meninggalkan segala-gala entry yang telah aku bina sejak 2014 ? Kalau aku delete kang aku rindu huhu. Banyak benda aku fikir sebelum ni entah pape aku nih orang fikir tentang spm aku fikir blog masyaAllah nak oi nak p hadap buku SPM tak lama lagi jangan nak main-main. Hahaha ! 


Maka, 4 persoalan masih belum terungkai bagai apa eh? Bagai benda ini bermain di minda sejak beberapa hari ini kerana apa? Aku jarang nak update mungkin asbab sibuk dengan diri untuk mencapai sasaran yang aku impikan. Aku ni bila la nak dapat A ? Hahaha. 

Renungkanlah wahai diri . Aku terniat nak tukar wajah blog ni sebenarnya, disebabkan kuasa malas meningkat tahap 120 darjah celcius ehh malas ke marah tu nak ? Haha. Itu akibatnya aku malas nak tukar biar ah berkurun berabad berzaman ke apa asalkan saya bahagia. 


Sekian bebelan aku yang merapu. Next week semua paper start tapi aku nak juga update. Demi masa harapan semua kahkah ! lahai sangat engko nihhh ! 

K byeeeee !! 

Ya Rabbi Yassir Wala Tu'assir | Trial | 1 month left
Monday, September 4, 2017 | 8:27 PM | 5Comment



Assalamualaikum hey hey ! 

7/9 bermula ujian kertas 3 untuk sejarah. Bahan pun belum cari atas sebab terlupa untuk salin tajuk umum dia waktu ke sekolah hari tu. Main lalu je macam apa entah. Maka, untuk seketika ini, aku akan berhenti untuk menulis atau update blog sampai bila ? jangan tanya lah, hahaha aku tak pasti sangat huhu. 


Lepasni mungkin jarang dah nak update. Kita perlu hormati masa selama 1 bulan ini untuk bersama-sama guru dan rakan-rakan. Oyeah ! Sebenarnya 2 bulan left but tidak bagi saya. bulan 11 adalah waktu espiyemm bermula . September - Oktober ( 1 month left ) grr. Allahu terasa debaran ini. 


Tak ku sangka bakal graduate untuk form 5 hahaha . bulan 10 nanti 1 minggu sebelum spm bermula T_T weyh! apa ini , aku nak tinggalkan semua payah . maka aku cuba ciptakan semua kenangan yang ada sekarang ini untuk selama-lamanya. Lepasni bawa haluan masing-masing entah ke mana harus di tuju oleh diri . be positive ! 


Maka, 

Mohon doa kalian untuk diri saya dan pelajar-pelajar yang bakal menduduki UPSR,PT3,SPM,STPM n lain-lain ujian. Mohon doa, di permudahkan segala urusan walaupun tidak mengenali lebih dekat siapa diri ini . huhu. 

Ampun maaf, jika terkasar bahasa, terkecil hati, banyak gurau kasar ka apa aku mohon maaf sangat-sangat mudahan-mudahan Allah permudahkan segala urusan kita hari ini dan seterusnya . 

InshaAllah AllahumaAamiin 

#SPM7A
#Trialaroundthecorner
#SPMbelumgameover
#thanksforeverything!