" F l o w e r "

NRLAQH STORY

Hai Welcome Here


SPM 2017 | Teacher to be | Tak lari melakukan dosa | Insan biasa | Emeil : nurulafiqah1708@gmail.com





Merindui ~ Haha
Monday, April 24, 2017 | 12:28 PM | 0Comment

Assalamualaikum 

Sekian lama juga menyepi tanpa khabar berita indah dan aman dari blog ni . Selalu jadi pemerhati dalam diam entah ada tak yang perasan kehadiran aku duk tukar-tukar gambar dekat blog. Aku teringat something bila tak update ni . 

Bukan tak nak update , masalahnya aku tak ada idea malah aku pun selalu online bila-bila masa baca itu ini . so ranking untuk blog semakin menurun . aku pun rasa malas nak naikkan tunggu habis SPM je lah . hahaha

Sekarang aku update apa aku rasa nak . hahaha , ni pun tak ada idea nak update apa rindu sangat-sangat dengan blog . meh la tolong naik review blog ni . hahahaha . entah pape aku ngarut dalam ni . 

So , inshaAllah , tepat 3/5 mungkin dah mula exam . bagi pelajar sastera laa . aku pun dah dapat kerja kursus seni . mohon doa mudah-mudahan PSV ( seni ) aku dapat A dalam SPM . bukan senang sebenarnya . huhu . kena harungi . 

Just target 5A 2C untuk fly to IPG ! fly to Jordan tunggu aku kumpul duit banyak-banyak . wahai myraniss aku tak lupa kata semangat nak pergi Jordan . hahahaha ! meh ah meh . focus study . mana tau kau jejak dulu jordan then kau ajak aku stay jordan sekali . kehkeh ! #angan-angan . 


Mohon doa . InshaAllah . aku yakin boleh , kalau Malaysia boleh menang . Aku pun boleh berjaya . kan ? haa . 

Fihifzillah ! Wait-wait-wait . Jom menyinggah campak link blog . haha

BYE MARCH HAI APRIL
Saturday, April 1, 2017 | 6:37 PM | 2Comment


Assalamualaikum.

Dah bulan APRIL tak sangka masa berlalu begitu pantas terasa masih di bulan FEBRUARI. Masa tak tunggu aku pun. Hahaha! Tak ada idea untuk mengupdate sebenarnya. Tetapi ilham banyak nak buat sesuatu yang aku patut luah dan beritahu. Kerana diri ini hanya seorang 'insan biasa' bukan 'perfect' haha! 

Di dalam bulan yang baru ni , aku berniat dan berhajat nak ubah diri. Lupakan hal-hal yang tidak mendatangkan faedah. Nak tinggalkan social media untuk sementara. Biar aku fokus terhadap kerja kursus seni yang bakal di hantar bulan 7 ini. Masa begitu cepat. Buku tu masih kosong. Nak cari bahan lagi. Hm. Penat. Haha

Dalam masa yang sama, aku cuba perbaiki diri bukan semata-mata untuk SPM tetapi untuk dunia dan akhirat sekali gus. Biar aku berikan fokus tentang kejaya dunia dan alam akhirat. Asalkan aku dan semua orang aku sayang bahagia di akhirat kelak. Tanpa ilmu di mana kita mampu cari? Setakat search dan bertuan dengan syeikh google kang tak pasal-pasal jadi ajaran sesat ngehngeh! Baik belajar ada bertuan. InshaAllah, dia ajar apa dia ketahui dan dia akan jelaskan anything yang bercelaru dalam diri kita.

Aku nak bawa diri, asalkan diri ini tidak memikiran seseorang yang aku suka semenjak tingkatan 4, aku banyak fikir benda tu. Tak tahu kenapa? Benda tu selalu mengganggu kehidupan seharian aku sampai satu tahap aku sendiri yang menangis sebab benda tu. Aku tak fahamlah dengan diri aku ni. macam-macam aku buat untuk lupakan dan move on semua tak berhasil. Ok! Aku bawa diri, jadi chipsmore di media social. Sampai aku tak stalk dia lagi. Ya! Aku rindu yang dulu. Yang dulu dah hilang. Aku kecewa. Aku sedih. Tapi tak apa. Aku kena juga bawa diri untuk sementara sampai habis SPM. 

Biarkan,
Aku fokus untuk pelajaran aku. Aku dah tak kuat macam selalu. Aku selalu give up. Bila tengok paper exam kali ini. Alhamdulilah. Ujian kali ini subjek penting kedua-duanya lulus Alhamdulilah syukur. Tak ada 'A' la . just cukup makan. InshaAllah, akan cuba untuk ujian pertengahan, trial SPM dan SPM sebenarnya untuk mencapai keputusan 5A2C inshaAllah moga-moga rezeki ini berpihak kepada diri. Aku nak fokuskan terhadap mata pelajaran yang lemah seperti Bahasa Inggeris dan Matematik. Aku dah dapat result untuk ujian kali ini untuk english. 23% je aku dapat. sedih. Usaha nak dapatkan 40% untuk exam kali ni memang tak dapat. Tapi aku tak nak give up. Aku nak cuba sampai aku dapat. Sampai aku rasa keputusan C dalam ujian akan datang milik aku. InshaAllah AllahumaaAamiin. Lemah dengan kedua-dua subjek ni sebenarnya. Huhu

Permudahkan urusuan ini.
Mudah-mudahan rezeki berpihak kepada diri ini. 
Mohon doa kalian-kalian semua supaya hati ini terus kuat dan cekal menghadapi pelbagai rintangan.

Mungkin lepas ini dah jarang on blog anything la. memang jarang. mungkin. haa. hati manusia berbolak balik. semua berlaku dengan serentaknya. Hew! 

Jikalau diri ini banyak berubah. Mungkin terlalu banyak kecewa dengan yang dulu. Jadi, maaf aku pinta kalau selama ini amat menyakiti sesiapa. Heh!

FLY HIGH!

Lazada Birthday Blogger Contest
Wednesday, March 22, 2017 | 5:28 PM | 1Comment


ASSALAMUALAIKUM

Lama dah aku perati benda ni. ''LAZADA BIRTHDAY  BLOGGER CONTEST'' banyak orang update. Haha. Aku join kali ni walaupun malas cehaha. Sebelum aku membebel panjang menjawab soalan dari LAZADA. 

HAPPY BIRTHDAY LAZADA yang Ke-5 . wooo ! Semoga terus maju dipersada MALAYSIA. cehah ayat.



1. APA YANG AKU SUKA DENGAN LAZADA?

Perempuan suka shopping. Bila tengok harga runtuh phew! terus rasa nak beli. Haha. By the way, aku suka lazada ni sebab dia shopping secara atas talian. Tak payah bertungkus lumus membuang masa nak keluar beli . Kalau kita dah sibuk dengan semua benda rasa malas nak keluar bawa troli heret ke hulu ke hilir. Haha. k merepek! Jadi, adanya Lazada mak ayah , anak-anak , abang-abang , kakak , kakak dapat apa yang di impikan. hoho ! Satu lagi aku suka tentang Lazada ni , dia ada barang yang tidak terdapat di luar. Hanya dalam lazada je. 

2. 3 PILIHAN BARANGAN DARI LAZADA

3 barang k. memang cukup. Haha. Jom tengok apa yang aku inginkan selama ini jyeah! 


Aku suka beg macam ni dan warna hitam, senang nak masuk macam-macam barangan. Perempuan beg penuh dengan pelbagai barang haha. Warna hitam untuk aku lebih menarik perhatian. Sebab kalau pakai warna lain tak tau nak matching dengan handbag digunakan. hahaha.

SAMSUNG . Pilihan hati. Besar + lebar. Jari aku gemuk sangat. Kalau aku guna yang kecik . yaAllah nakmatii typo --' type slow-slow. hahaha.

Yeah ! Kasut. Aku suka kasut. Kalau aku berjalan jauh atau outing jalan kaki , aku lah orang tak suka guna selipar or anything yang terbuka tengok jari kaki ke apa. Sebab aku suka tertutup. Kalau guna selipar , kaki aku cepat terluka. sedih sehh!

3. PENDAPAT SAYA UNTUK MENINGKATKAN LAGI LAZADA

Aku tak pernah lagi membeli-belah dekat LAZADA. Dengan khabar dan cerita-cerita orang yang pernah beli , harga dia berpatutan. Dan boleh dimiliki. Jadi, semoga lazada meningkatkan nama , barang-barangan yang lebih menarik . Dan semua boleh memilikinya Kekalkan kecemerlangan LAZADA dimata dunia. Hehe.

4. UCAPAN SEMPENA BIRTHDAY LAZADA

Ucapan dia,

HAPPY BIRTHDAY LAZADA, semoga terus berada di pasaran selama-lamanya. Dan menjadi pilihan utama rakyat-rakyat Malaysia. Semoga maju bersama-sama diskaun yang diberikan. 


Sekian. HAPPY BIRTHDAY LAZADA ! :) Masih ada masa untuk join contest lazada ini. Sila-sila. Memeriahkan lagi yeah !. 




Do you have boyfriend?
Tuesday, March 21, 2017 | 7:50 PM | 0Comment


ASSALAMUALAIKUM

Semalam update pasal nama aku yang penuh dekat search keywords. Tadi check ''nurul afiqah jullkanaine'' bertambah nombornya. Dari nombor 3 ke nombor 6. Jadi, aku abaikan. Aku pun tak tahu apa semua ni. Kenapa nama aku tetiba jadi dekat situ. Haha. 

Aku rindu nak menaip seperti dulu. Walaupun merapu ke apa. Lantaklah ! Hasil tulisan akan di novelkan sebagai kenang kenangan untuk yang tidak membaca. Hahaha ! Angan kau fiqah hui. aku hempuk gak ah !.

Kali ni . 

Aku bercerita pasal boyfriend pula. Ada yang nak join sekaki update pasal boyfriend. Hoho. By the way, gambar atas tu aku ambil dari google image. maybe orang buat doodle ke apa memang dak-dak blogger. So, aku mohon pinjam untuk entry kali ini. yaya ! Haha. 

''DO YOU HAVE BOYFRIEND?''

Back to normal word! Haha. 

Sebenarnya aku memang tak ada ''boyfriend'' yang sering dipertikaikan cehh ! dipertikaikan --' sudah ! aku hanya ada perasaan dekat ''someone'' ~ i do not know to explain lebih panjang why i still love someone . muahaha ! k aku tetiba. yaya ! memang aku ngaku aku tak ada boyfriend.

Mungkin. 
Mungkin.

Orang tengok post di IG dan IG story semacam mempunyai buah hati pengarang jantung. maybe aku terlebih 'overthinking' tentang hal ini. Maaflah ! Hati perempuan. Hati manusia yang segumpal darah merah yang mempunyai 10001 rasa. ADABI. hikhik. gurau-gurau. 

Leklek . 

Cuti 1 weeks bro/sis. Bosan. Cehah kemain aku minta cuti awal. the last aku pulak boring yang amat . hahaha. mohon clash ! haha. k pasal 'someone' tu . aku tak update panjang-panjang. biarlah hati ini yang tahu semua perkara. 

Dah banyak sangat pendamkan , aku terpaksa lepaskan dimana-mana account yang tiada 'someone' itu follow . muahaha ! kekadang aku terlebih fikir diri dia. hingga aku lupa bahawa diri ini layak memiliki yang lebih baik.

Aku ulang

'' I DO NOT KNOW HOW TO EXPLAIN ABOUT MY FEEL WITH SOMEONE''

k speaking jap ! Weyh! tetiba minat english . tak pasal-pasal entry seterusnya aku buat english dari atas sampai bawah. yang blogwalking tu pun 

''MENDE BUDAK NI MEREPEK! SATU AYAT AKU TAK FAHAM''

Ok. sesama belajar. 

K malas update panjang lebar. any question u can contact me or pm . tu emeil disediakan kalau nak emeil. nak yang lebih baik , p ig ( pm ) , p fb ( chat ) . haha.

baibaiii

Kenapa sebenarnya eh?
Sunday, March 19, 2017 | 9:32 AM | 3Comment



Assalamualaikum. 

hye, lama nak update benda alah nii . haha . tetiba beberapa hari ini . banyak nama ni je keluar dekat search keywords.

kenapa dan kenapa? 

nama penuh aku pulakk nii . hadoii yaiii ! HAAHAHA

Tak Apa. Aku Ok.
Friday, March 17, 2017 | 3:04 PM | 6Comment



ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulilah tamat dah ujian awal tahun untuk bulan 3. Dapat result sejarah lulus. Alhamdulilah syukur tak terhingga. Walaupun belajar 'last minute' untuk subject sejarah yang lepas. Mungkin disebabkan soalan banyak keluar dalam ujian tersebut soalan Tingkatan 4. Hoho. Ada pembelajaran dan pelajaran masih 'fresh' dalam minda walaupun berkurun berabad dilupakan. Haha. Menunggu keputusan yang lain lagi. Beberapa bulan lepas ini, akan adanya ujian Pertengahan tahun. Lepastu ujian terakhir 'Trial SPM' phew! Barulah ujian SPM sebenar. Hoho. 

Baiklah.
Kali ini aku nak buat 'something' yang menganggu diri aku selama beberapa bulan. Dari 2016 bulan 7 sampai sekarang bulan 3 berapa bulan dah eh!. Ia menganggu fikiran aku. Kekadang tertanya kenapa aku masih ingat. Kenapa aku masih nak kan orang yang sama. Kekadang sampai menangis dibuatnya. Haha.

Aku tak tahu. Apa yang aku rasa kali ini ada rasa kecewa dan sedih. Tapi tak apa, aku cuba hindari perasaan itu sebab aku mampu. Sebab aku cuba. Kekadang kekecewaan ini mengajar aku untuk terus tabah untuk menghadapi pelbagai 'ujian'. Tapi itu hakikat diri ini , kena berhadapan dengan pelbagai jenis manusia di muka bumi ini. 

Aku pun cakap dalam hati.

''tak apalah, cukup dengan permainan disebalik kesakitan ini dilakukan. bukan aku tak sanggup. bukan aku tak mampu atasi. selagi perangai manusia tak habis-habis untuk menyakiti.'' 

Nak pergi jauh-jauh.
Aku terseksa. 
Aku tersakiti. 
Dalam diam aku yang kecewa.

Terasa macam diperguna.
Terasa macam dipermainkan
Yang hanya seketul hati 
Yang hanya mempunyai 1001 perasaan tersembunyi. 

Semakin terasa kekecewaan ini. 
Hanya mampu mengubah diri ini. 
Supaya berada di tempat yang betul. 

Kekadang mungkin kesilapan diri sendiri.
Kekadang diri ini hanya 'hati tisu'
Kekadang akan naikkan ego semata-mata sesuatu perkara.

Phew! 

Aku kecewa. 
Aku sedih. 

Tak apa. 
Semua dapat yang lebih baik.
Semua dapat apa yang diinginkan. 

KUATKAN KEMBALI DIRI INI. HILANGKAN SEGALA TANGISAN. MULAKAN HARI AKU DENGAN KEGEMBIRAAN. BUKAN KEDUKAAN DAN KESEDIHAN.



PENCARIAN BLOGLIST APRIL - JUN 2017
Sunday, March 12, 2017 | 7:48 PM | 0Comment

http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-april-jun-2017.html

-CLICK BANNER UNTUK JOIN-